PDF
HÁLÓZATOK
PDF2
A számítógép mint rendszer
A különböző számítógépházak és tápegységek elnevez
Tápegységek
Alaplapok
Processzorok
Hűtőrendszer
RAM és ROM
Bővítőkártyák,háttértáro
lók

Kábelek,csatlakozók
Kimenet-bemenet-erőforrá
s
A különböző számítógépházak és tápegységek elnevezései, funkciói és főbb jellemzői

A számítógépház védelmet és vázat ad a számítógép belső összetevői számára. Minden számítógépnek szüksége van hálózati tápegységre, hogy átalakítsa a hálózati váltakozó áramot (AC) egyenárammá (DC). A ház nagyságát és alakját általában az alaplap és a többi belső összetevő határozza meg.

Választhatunk nagyobb számítógépházat arra az esetre, ha később szeretnénk további alkatrészekkel bővíteni a rendszert. Amennyiben viszont a minimális helyfoglalás a cél, akkor válasszunk kisebb számítógépházat. Általánosságban olyan házat érdemes választani, amely tartós, könnyen szerelhető és elég nagy ahhoz, hogy további összetevők is belekerüljenek.

A hálózati tápegységnek elegendő áramot kell biztosítani a jelenleg telepített alkatrészek számára, és lehetőséget kell adnia arra, hogy később további alkatrészeket építsünk be. Ha olyan tápegységet választunk, amely csak a jelenlegi alkatrészek ellátására képes, akkor egy későbbi bővítéskor szükséges lehet a tápegység cseréje is.

 

Számítógépházak

A számítógépház biztosítja azt a keretet, amely tartja a számítógép belső alkatrészeit, miközben burkolattal is ellátja azokat a védelem érdekében. A számítógépházakat általában műanyagból, acélból, vagy alumíniumból gyártják a legkülönbözőbb stílusokban.

A számítógépház nagyságát és elrendezését hívjuk formai tényezőnek. Sokféle háztípus létezik, de az alapvető formai tényezők közé a fekvő és az álló házak tartoznak. A fekvő házak kisméretűek vagy teljes méretűek, a torony házak pedig mini vagy teljes méretűek lehetnek, ahogy az 1. ábra is mutatja.

A számítógépházakra többféle módon hivatkozhatunk:

  • készülékház
  • ház
  • torony
  • doboz

Azon felül, hogy védelmet és vázat biztosítanak, a számítógépházak egyik alapvető feladata, hogy megfelelő légáramlást nyújtsanak az alkatrészek hűtéséhez. A hűtőventillátorok mozgatják a levegőt a számítógépházon belül. Ahogy a levegő elhalad a meleg alkatrészek mellett, felveszi a hőt, aztán kiáramlik a számítógépházból. Ez a folyamat védi meg a belső összetevőket a túlhevüléstől.

A megfelelő számítógépház kiválasztását számos tényező befolyásolja:

  • az alaplap mérete
  • a rendelkezésre álló külső vagy belső meghajtóhelyek száma
  • rendelkezésre álló hely

A 2. ábrán látható a tulajdonságok listája.

Azonkívül, hogy a ház megvédi a belső összetevőket a környezeti hatásoktól, még a statikus elektromosság okozta károktól is óvja őket. A számítógép belső alkatrészei azáltal, hogy érintkeznek a számítógépházzal, egyúttal földelve is vannak.

Megjegyzés: Mindig olyan számítógép házat kell választani, amelyik megfelel az alaplap és hálózati tápegység méreteinek.


www.moviezone.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!