PDF
HÁLÓZATOK
PDF2
A számítógép mint rendszer
A különböző számítógépházak és tápegységek elnevez
Tápegységek
Alaplapok
Processzorok
Hűtőrendszer
RAM és ROM
Bővítőkártyák,háttértáro
lók

Kábelek,csatlakozók
Kimenet-bemenet-erőforrá
s
A belső kábelek elnevezései, funkciói és főbb jellemzői

A meghajtóknak tápellátásra és adatkábelre is szükségük van. A tápellátást SATA meghajtókon SATA tápcsatlakozó, PATA meghajtókon Molex csatlakozó, hajlékonylemezes meghajtókon 4 tűs, Berg csatlakozó biztosítja. A számítógépház elején lévő kezelőgombok és LED-ek az előlapkábelek segítségével csatlakoznak az alaplaphoz.

Az adatkábelek a meghajtóvezérlőkhöz csatlakoztatják a meghajtókat, amelyek külön csatolókártyán vagy magán az alaplapon találhatók. A következőkben néhány gyakori kábeltípust sorolunk fel:

 • Floppy lemezes meghajtó (FDD) adatkábele: a kábel maximum két 34 tűs meghajtó- és egy 34 tűs meghajtó¬vezérlő csatlakozóval rendelkezik.
 • PATA (IDE) adatkábel: a párhuzamos ATA adatkábel 40 eres kábel, melynek egy vagy két 40 tűs meghajtó-csatlakozója és egy 40 tűs meghajtóvezérlő-csatlakozója van.
 • PATA (EIDE) adatkábel: a párhuzamos ATA adatkábel 80 eres kábel, melynek egy vagy két 40 tűs meghajtó-csatlakozója és egy 40 tűs meghajtóvezérlő-csatlakozója van.
 • SATA adatkábel: a soros ATA adatkábel 7 eres kábel, aszimmetrikus kialakítású csatlakozóval a meghajtókhoz és egyel a meghajtóvezérlőhöz.
 • SCSI adatkábel: 3-féle SCSI adatkábel létezik. Az 50 eres, vékony kábel, melynek maximum 7 darab 50 tűvel rendelkező csatlakozója lehet meghajtók csatlakoztatására és egy 50 tűs csatlakozóval kapcsolódik a meghajtóvezérlőhöz, English nevén a host adapterhez. A Wide SCSI, 68 eres adatkábel, melynek maximum 15 darab 68 tűvel ellátott csatlakozója lehet meghajtók csatlakoztatására és egy 68 tűvel ellátott csatlakozóval kapcsolódik a meghajtóvezérlőhöz. Az Alt-4 SCSI adatkábel 80 eres, melynek maximum 15 darab 80 tűvel ellátott csatlakozója lehet meghajtók csatlakoztatására és egy 68 tűs csatlakozóval kapcsolódik a meghajtóvezérlőhöz.

MEGJEGYZÉS: A kábeleken általában színes csík jelöli az 1-es érintkezőhöz tartozó vezetéket. Amikor adatkábelt szerelünk be, mindig ellenőrizzük, hogy a kábel 1-es érintkezőhöz tartozó vezetéke a meghajtó, vagy a meghajtóvezérlő 1-es sorszámú érintkezőjéhez kerüljön. Néhány kábel csatlakozója aszimmetrikus kialakítású, így csak egyféleképpen lehet őket csatlakoztatni a meghajtóhoz és a meghajtóvezérlőhöz.

A számítógép csatlakozóinak és kábeleinek elnevezései, funkciói és főbb jellemzői

A be- és kimeneti portok kötik össze a számítógépet a perifériákkal,például nyomtatókkal, szkennerekkel és hordozható eszközökkel. A következő kábeleket és portokat használják leggyakrabban:

 • Soros
 • USB
 • FireWire
 • Párhuzamos
 • SCSI
 • Hálózati
 • PS/2
 • Audió
 • Videó

Soros portok és kábelek
A soros port csatlakozói lehetnek DB 9-es, vagy DB 25-ös típusú „apa” csatlakozók, amint az az 1. ábrán is látható. Az ide csatlakozó kábel egyszerre csak 1 bit adatot képes továbbítani. Általában modemeket és nyomtatókat szoktak soros kábelekkel csatlakoztatni. A soros kábelek maximális hossza 15,2 méter (50 láb).

USB portok és kábelek
Az Univerzális Soros Port (Universal Serial Bus) olyan szabványos csatlakozási felület, melyet perifériák számítógéphez való csatlakoztatására használnak. Eredetileg arra találták ki, hogy felváltsa a soros és párhuzamos kábeleket. Az USB-s eszközöket anélkül is el lehet távolítani, hogy ki kéne kapcsolni a számítógépet. A legkülönbözőbb eszközökön találhatunk USB csatlakozót: számítógépeken, fényképezőgépeken, szkennereken, háttértárolókon és más elektronikus eszközökön. USB elosztót szoktak használni, ha több USB eszközt kell a számítógéphez illeszteni. Maximum 127 USB eszközt lehet a számítógép egyetlen USB portjához kapcsolni USB hubok sorozatos alkalmazásával. Vannak olyan eszközök is, amelyek nem igényelnek külön áramforrást, az USB csatlakozáson keresztül kapják az áramot. A 2. ábrán USB portok és kábelek láthatók.

Az USB 1.1 12 Mbps adatátviteli sebességet tett lehetővé teljes sebességű (full speed) módban és 1,5 Mbps-ot csökkentett sebességű (low speed) módban. Az USB 2.0 szabvány maximális sebessége 480 Mbps. A maximális sebesség eléréséhez azonban szükség van arra is, hogy a megfelelő port is támogassa ezt a sebességet.

FireWire portok és kábelek
A FireWire egy nagysebességű, menetközben cserélhető csatolófelület, melyen különböző perifériákat csatlakoztathatunk a számítógéphez. Maximum 63 ilyen eszköz csatlakoztatható a számítógép egyetlen FireWire portjához. Némelyik eszköz szintén ezen a csatlakozáson keresztül kapja az áramellátását is. A FireWire az IEEE 1394 szabványt használja, és i.Link néven is ismert.

Az IEEE 1394a szabvány szerinti adatátviteli sebesség elérheti a 400 Mbps–ot maximális 4.5 m (15 láb) kábelhosszon. Ez a szabványváltozat 6 vagy 4 tűs csatlakozókat használ. Az IEE1394b szabvány már a 800 Mbps-os adatátvitelt is támogatja, csatlakozója 9 tűs. A 3. ábrán FireWire portok és kábelek láthatók.

Párhuzamos portok és kábelek
A számítógépen lévő párhuzamos port szabványos, A-típusú, DB-25-ös, „anya” csatlakozó. A nyomtatón lévő párhuzamos port szabványos, B-típusú, 36 tűs, Centronics csatlakozó. Néhány újabb nyomtató C-típusú, 36 tűs nagy sűrűségű csatlakozót használ. A párhuzamos csatlakozók egyszerre 8 bitnyi adatot tudnak továbbítani, és az IEEE 1284-es szabványt használják. A párhuzamos működési elvű eszközök csatlakoztatásához, például a nyomtató, általában párhuzamos kábelt használunk. A párhuzamos kábel maximális hossza 4 m (15 láb) (4. ábra).

SCSI portok és kábelek
A SCSI csatlakozók maximális adatátviteli sebessége 320 Mbps és maximum 15 ilyen eszközt lehet egyszerre csatlakoztatni. Kábelhosszúsága elérheti a 24,4 métert (80 láb), ha csupán egy eszközt csatlakoztatunk a kábelre, és a 12,2 métert (40 láb), ha több eszközt csatlakoztatunk. A számítógép SCSI portja a következő három típus egyike lehet (5. ábra):

 • DB-25 „anya” csatlakozó
 • Nagy sűrűségű (High-density) 50 tűs „anya” csatlakozó
 • Nagy sűrűségű (High-density) 68 tűs „anya” csatlakozó

MEGJEGYZÉS: A SCSI eszközöket összekapcsoló kábeleket (megfelelő ellenállásokkal) le kell zárni a SCSI lánc végén. Ellenőrizzük az eszköz dokumentációját a lezárás módját illetően.

Figyelmeztetés: Egyes SCSI csatlakozók nagyon hasonlítanak a párhuzamos csatlakozókra. Figyeljünk, nehogy rossz csatlakozóba dugjuk a kábelt. A SCSI csatolófelületen használt feszültségszint kárt okozhat a párhuzamos csatolóban. A SCSI csatlakozókat egyértelműen meg kell jelölni.

Hálózati portok és kábelek
A hálózati csatlakozó, melyet RJ-45-ös portnak is hívunk, a számítógép hálózatra csatlakoztatásához való. Az adatátviteli sebesség a hálózati porttól is függ. A hagyományos Ethernet maximum 10 Mbps átviteli sebességre képes. A Fast Ethernetnek 100 Mbps, a Gigabit Ethernetnek 1000 Mbps az elvi átviteli képessége. Az UTP kábel maximális hossza 100 méter (328 láb). 6. ábra. A 6. ábrán egy hálózati csatlakozó látható.

PS/2 portok
PS/2 porton billentyűzetet vagy egeret csatlakoztathatunk a számítógéphez. A PS/2 port egy 6 tűs, mini-DIN, „anya” csatlakozó. A billentyűzet és az egér csatlakozói különbözű színűek, mint a 7. ábrán látható. Amennyiben a csatlakozók nem színezettek, akkor azonositásukhoz keressünk egy kicsi egér vagy billentyűzet jelet mellettük.

Audióportok
Az audió csatakozón audióeszközöket csatlakoztathatunk a számítógéphez. A 8. ábra mutatja a leggyakrabban használt audióportokat.

 • Vonalbemenet (Line In) – külső audió forráshoz csatlakoztatható, mint például Hi-Fi rendszer
 • Mikrofon – Mikrofont csatlakoztathatunk hozzá
 • Kimenet (Line Out) – Hangszórókat vagy fülhallgatót csatlakoztathatunk hozzá
 • Játékport (Gameport/MIDI) – Botkormányt vagy MIDI berendezést csatlakoztathatunk hozzá

Videó portok és csatlakozók
A videó csatlakozón át a monitor kábelét kapcsolhatjuk a számítógéphez. A 9. ábrán a két leggyakoribb videó csatlakozó látható. Többféle videó port és csatlakozó típus létezik:

 • VGA (Video Graphics Array) – A VGA csatlakozó 3 soros, 15 tűs “anya” csatlakozó és analóg kimenetet biztosít monitorok számára.
 • DVI (Digital Visual Interface) – 24 vagy 29 tűvel ellátott csatlakozó. Tömörített digitális jelet közvetít. A DVI-I képes mind digitális, mind analóg jelek továbbítására, míg a DVI-D csak digitális jelek adására képes.
 • HDMI (High-Definition Multimedia Interface) – A HDMI digitális audió és videojeleket szolgáltat egy 19 tűs csatlakozón.
 • S-Video – Az S-Video analóg videojeleket továbbít 4 tűs csatlakozón.
RGB – A komponens/RGB három árnyékolt kábelből áll (piros, zöld, kék), RCA csatlakozókkal a végein és analóg videojeleket továbbít.


www.moviezone.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!